En god strategisamling med Backcasting

strategi

Målet med en strategisamling er å samle organisasjon for å enes om en strategi. Det er mange måter å gjennomføre en slik samling men en av Hjelpr sine foretrukne metoder er å gjennomføre strategisamling med backcasting. Backcasting innebærer å starte med en fremtidig situasjonsbeskrivelse og deretter arbeide bakover for å identifisere de nødvendige skrittene for å nå det ønskede målet. 

Her er en trinnvis guide for å gjennomføre en strategisamling med backcasting:

Definer ønsket resultat:

Identifiser hva organisasjonen ønsker å oppnå på lang sikt. Sentralt i backcasting er at man setter et fremtidig scenario ved at man beskriver hva man har oppnådd – feks 5 år fra nå. Se ulike eksempler her

Forstå dagens situasjon:

Analyser nåværende forhold og utfordringer for organisasjonen. Dette gir et utgangspunkt for backcasting-prosessen. Dette kan fasilitator bidra med – hvor for eksempel selskapet sammenlignes med konkurrenter på faktorer som omsetning, resultat, ansatte turnover/sykefravær eller lignende. 

Identifiser drivkreftene for endring:

Identifiser de viktigste drivkreftene som vil påvirke organisasjonen i fremtiden. Dette kan inkludere teknologiske, sosiale, økonomiske eller miljømessige endringer. Dette er det også naturlig at møteleder/hjelpr bidrar med. Det er viktig at det ikke blir for internt men at man ser utenfor organisasjonen for å ikke gå i samme spor. 

Skap scenarier for fremtiden:

Utvikle ulike scenarier basert på de identifiserte drivkreftene. Disse scenariene skal gi et bilde av mulige fremtidige utviklinger.

Velg ønsket scenarie:

Velg det mest ønskelige scenariet som passer best med organisasjonens mål og verdier.

Identifiser steg:

Arbeid bakover fra det valgte scenariet for å identifisere de nødvendige stegene som må tas for å nå denne. Dette innebærer å bryte ned scenariet i konkrete mål og milepæler. Her er det lurt at alle som deltar jobber individuelt og skriver ned steg på post its. Dette hindrer gruppetenkning. 

Utform strategier og handlingsplaner:

Lag strategier og handlingsplaner. Disse planene skal gi retningslinjer for hvordan organisasjonen kan nå hvert trinn.

Vurder risiko og usikkerhet:

Identifiser potensielle risikoer og usikkerheter knyttet til implementeringen av strategiene. Utvikle en plan for håndtering av disse utfordringene.

Involver teamet:

Involver alle relevante interessenter og teammedlemmer i prosessen. Dette sikrer bred støtte og engasjement for implementeringen av strategiene.

Implementer og overvåk:

Implementer strategiene i tråd med handlingsplanene, og etabler en overvåkningsprosess for å evaluere fremdrift og gjøre eventuelle nødvendige tilpasninger.

Hva er backcasting?

Backcasting er en kreativ tilnærming som gir organisasjonen muligheten til å være proaktiv og tilpasse seg endringer på en strategisk måte. Det er viktig å gjennomføre denne prosessen med grundig analyse, involvering av nøkkelinteressenter og fleksibilitet for å tilpasse seg endringer underveis.

HVOR STAMMER STRATEGIVERKTØYET BACKCASTING FRA?

Backcasting, som strategiverktøy, stammer opprinnelig fra miljøforskningen og er en tilnærming som ble utviklet for å håndtere komplekse og langsiktige utfordringer. 

En av de tidlige referansene til backcasting er knyttet til boken “Energy in a Finite World: Paths to a Sustainable Future” (1977) av David H. Meadows, Donella H. Meadows, og Jørgen Randers. I denne boken ble backcasting brukt som en tilnærming for å utforske alternative energiscenarier og utvikle strategier for å oppnå en bærekraftig fremtid.

I løpet av årene har backcasting blitt tatt opp som en strategisk planleggingsmetode i ulike felt utenfor miljøforskningen. Det har blitt brukt i næringslivet, offentlig forvaltning og andre sektorer for å adressere komplekse utfordringer og planlegge for ønskede fremtidige tilstander.

Selv om konseptet ble utviklet innen miljøforskningen, har backcasting vist seg å være anvendelig for en rekke strategiske planleggingsformål, spesielt der det er behov for å takle usikkerhet, kompleksitet og langsiktige mål.

Hjelpr elsker sjokoladecookies. Denne hjemmesiden bruker sånne smakløse digitale cookies, og ved å fortsette å bruke denne siden aksepterer du bruken vår.  

Scroll to Top